Zašto je važno zatvaranje brazde?

Posted by:

Pravilno zatvaranje setvene brazde treba da omogući dobar kontakt semena sa zemljištem, istisne vazdušne džepove i sačuva zemljišnu vlagu optimalnim pritiskom.

Teško glinovito zemljište predstavlja najveći izazov za pravilno zatvaranje brazde. Na takvom zemljištu brazde često ostaju otvorene ili se nakon sušenja tla pojavljaju pukotine u pravcu setve. Nije retkost da seme uopšte ne bude uloženo u zemlju, već ostane razbacano na površini. U tim slučajevima do nicanja verovatno neće doći, pošto je seme izloženo suncu, vetru i pticama. Takvo zemljište karakteristično je za Banat, a takođe je prisutno u ritovima širom Srbije.

Otvorena brazda i ogoljeno seme
Rezultat lošeg zatvaranja brazde klasičnim zatvaračem

Kompanija Precision Planting posvetila je posebnu pažnju ovom problemu i rezultat višegodišnjih instraživanja je Furrow Force – dvostepeni zatvarač setvene brazde.

Prilikom zatvaranja setvene brazde Furrow Force izvodi dve uzastopne operacije, kojima uspešno prevazilazi nedostatke klasičnih zatvarača:  

  1. Nazubljeni diskovi seku i mrve zbijene zidove brazde. Seme biva potpuno obuhvaćeno zemljom.
  2. Gumeni točkovi optimalno pritiskaju zemljište iznad semena, čime se uklanjaju vazdušni džepovi i čuva vlaga u zemljištu.

Rezultat je pravilno zatvorena brazda ravne površine, gde je seme idealno uloženo u zemlju sa optimalnim uslovima za klijanje. Time su se stekli uslovi za ravnomerno nicanje biljaka u istom danu, uspešan dalji razvoj i veći prinos.

Ispravno zatvorena brazda sa Precision Planting Furrow Force
Pravilno zatvorena brazda primenom dvostepenog zatvarača Furrow Force

Dvostepeni zatvarači Precision Planting Furrow Force mogu se instalirati na sejalice većine proizvođača, uključujući Vaderstad, Monosem, Horsch, Sola, Gaspardo, Kuhn, Kverneland, Amazone i druge. To znači da vašu postojeću sejalicu možete unaprediti jednostavnom zamenom zatvarača. Investicija se otplaćuje već u prvoj sezoni, zahvaljujući uspešnijoj setvi i boljim prinosima.

0