Zašto je važno istovremeno nicanje biljaka?

Posted by:

Istovremeno nicanje preduslov je za visok prinos.

Biljke koje prve niknu imaju najveći potencijal. Svaki dan kašnjenja rezultira biljkama koje imaju slabiju startnu poziciju u borbi za svetlost, vodu i hranljive materije.

Kasnije nicanje može biti posledica više faktora kao što su manjak vlage, niska temperatura zemljišta, plitka ili nejednaka dubina setve, slab kontakt semena sa zemljištem, pokorica ili neki drugi faktor. 

Biljke koje su nikle istovremeno imaju i najveći potencijal za oplodnju, pošto će se sazrevanje i širenje polena odvijati u istom vremenskom intervalu. Na primeru kukuruza, posledica je veći broj oplođenih zrna, što automatski znači veći prinos.

Provera nicanja biljaka i obeležavanje zastavicama
Provera nicanja i obeležavanje zastavicama

Po ugledu na Precision Planting Institute (Ilinois, SAD) i mi u Livoni smo sproveli oglede, kojima smo pratili nicanje i razvoj biljaka, sve do žetve. Prilikom nicanja biljke smo obeležavali zastavicama različite boje. Biljke koje su prve nikle označene su zelenom zastavicom, zatim plavom, žutom i crvenom za drugi, treći i četvrti dan nicanja. Tokom sezone obilazili smo svaku biljku i pratili promene. Prosečni rezultati žetve, koje smo dobili na uzorku od više stotina biljaka, dati su u sledećoj tabeli:

Dan nicanja Boja zastavice Dužina klipa Težina zrna
1 Zelena 16,43 cm 184,21 g
2 Plava 11,22 cm 88,33 g
3 Žuta 10,00 cm 72,5 g
4 Crvena Nema prinosa Nema prinosa

Zaključak je očigledan – važno je postići nicanje u istom danu. Svaki dan kašnjenja rezultira u smanjenom prinosu ili njegovom izostanku.

Sistemi za preciznu setvu Precision Planting vode se upravo ovim ciljem i stvaraju optimalne uslove za svako zrno, čime se uspešno postiže ravnomerno nicanje. Razmotrite dodavanje Precision Planting modula kojima bi unapredili vašu postojeću sejalicu.

Zelene zastavice oznaka su nicanja u istom danu.
Ujednačeni redovi kukuruza posejanog sejalicom Precision Planting. Zelene zastavice oznaka su nicanja u istom danu. 
0