Napredni bespilotni sistem za poljoprivredu

AgEagle (senseFly) eBee SQ je profesionalni bespilotni sistem namenjen primeni u poljoprivredi.

Opremljen multispektralnom kamerom Parrot Sequoia, podržan izvanrednim letnim sposobnostima i vrhunskim softverom, eBee SQ predstavlja dragocen alat za agronome koji omogućuje brzo i efikasno sagledavanje stanja useva na velikim poljoprivrednim površinama, bolje i pouzdanije donošenje odluka o narednim poljoprivrednim operacijama.

Četiri razloga za izbor eBee SQ:

 1. Preciznost
  Precizni kalibrisani multispektralni snimci omogućuju pouzdano sagledavanje stanja useva, lakše uočavanje potencijalnih problema i bolje donošenje odluka o narednim aktivnostima.
 2. Velika pokrivenost i efikasnost
  Tokom leta od 59 minuta, eBee SQ može snimiti stotine hektara, grupisane ili razdvojene parcele, potpuno automatski prema vašem planu snimanja. Sa dnevnim kapacitetom snimanja od preko 1200 ha, eBee SQ je najefikasniji bespilotni sistem za poljoprivredu na tržištu.
 3. Uklapanje u postojeće radne procese
  EBee SQ se glatko uklapa u vaše radne procese kao novi alat za analizu i pomoć u odlučivanju. Obezbeđuje dragocene informacije koje omogućuju kvalitetniju analizu stanja useva i pripremu varijabilnog doziranja kod operacija đubrenja ili prskanja. Ne zahteva novu mehanizaciju, savršeno se prilagođava vašoj postojećoj opremi.
 4. Ekonomičnost i brzi povrat investicije
  Zahvaljujući brojnim uštedama koje donosi, eBee SQ omogućuje povrat uloženog već u prvoj sezoni. Kompletan sistem za agronome osmišljen je po sistemu “ključ u ruke” i uključuje sve što je potrebno za snimanje i obradu podataka. Nema skrivenih troškova, sve je u osnovnom kompletu i prilagođeno budžetu poljoprivrednika.


Precizni podaci o stanju useva

eBee SQ je opremljen multispektralnom kamerom Parrot Sequoia, specijalno projektovanom za bespilotne sisteme.

Sequoia sadrži veoma precizan multispektralni senzor koji snima u 4 nevidljiva dela spektra i jednom vidljivom (RGB) – istovremeno u jednom letu.

Na osnovu multispektralnih snimaka možete generisati tematske karte indeksa koje omogućuju precizno sagledavanje stanja na terenu i izradu uputstava za varijabilno doziranje, čime optimizujete operacije đubrenja ili prskanja u cilju unapređenja prinosa i smanjenja troškova.

Napomena: RGB senzor je pogodan za kreiranje pregledne informativne slike u vidljivom delu spektra, ali nije primenjiv za izradu preciznih ortofoto snimaka, oblaka tačaka i 3D modela površina.

sequoia-senzor


Veća pokrivenost za veću efikasnost

eBee pokriva stotine hektara u jednom letu –  do 10 puta više nego bilo koji kvadkopter – čime omogućuje efikasan nadzor i analizu useva. To znači manje letova, manje vremena na terenu, uz veći učinak i više vremena za dalje postupanje.

Od drona do traktora

Koncept “od drona do traktora” savršeno opisuje primenu eBee SQ u poljoprivredi:

 1. Multispektralno snimanje useva pomoću eBee SQ
 2. Analiza snimaka
 3. Dodatne analize na terenu
 4. Preporuke za varijabilno doziranje
 5. Prenos podataka u Trimble GNSS navigatore za poljoprivredu

Kao svojevrstan “lekar za parcele”, agronom izvodi multispektralno snimanje problematičnih parcela kako bi ustanovio stanje useva. Zatim analizira snimke, uočava eventualne probleme i njihove lokacije na parceli. Po potrebi izlazi na izabrane lokacije radi dodatnih analiza, precizno vođen ručnim Trimble GNSS prijemnikom. Na osnovu svih prikupljenih podataka definiše preporuke za varijalbilno doziranje. Konačna karta doziranja prenosi se u Trimble GNSS navigatore, kako bi se na terenu omogućilo precizno automatsko ili manuelno doziranje, zavisno od toga koristite li automatske priključne mašine ili klasične mehaničke.

ebeesq-ndvi-vra